BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW X7 (G07) Forums General BMW X7 Forum Carplay

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-15-2020, 09:06 PM   #1
aas5
Captain
127
Rep
795
Posts

Drives: 2020 X7 M50
Join Date: Mar 2010
Location: NY

iTrader: (0)

Carplay

Guys, I need some help with the WiFi and Bluetooth set up. Before I initiated the car WiFi connection with AT&T, everything was working fine. My phone would connect to the car and I could go to the Mobile Phones screen and select to have either the BMW navigation or Waze through the Apple Car Play. No problems.

After I started the introductory WiFi plan and connected my car to the WiFi hotspot, things seem to be working differently. I can no longer activate Waze or other Apple Car Play functions on my screen. Whenever I select the Apple Car Play option in the phone menu, my phone connection disconnects, the voice commands are no longer available, and Waze doesnít go on when I hit map or navigation as it used to.

I feel like I am missing something very simple but canít figure it out. Thanks in advance.
__________________
2020 X7 M50 White Mineral with Ivory & Blue
Sold: 2017 X6M Long Beach Blue with Mugello Red, 2014 X6M Monte Carlo Blue with Mugello Red, 2011 X6 5.0 Black on Black, 2008 E350 4Matic Silver, 2006 Infiniti M45 Diamond Graphite
Appreciate 0
      03-15-2020, 11:00 PM   #2
Paultattoo
Paul Tattoo
Paultattoo's Avatar
United_States
70
Rep
277
Posts

Drives: 2020 BMW X7
Join Date: Nov 2019
Location: Chicago

iTrader: (0)

While you are answering about carplay... I used Waze for the first time yesterday. My mad didn't change. Everything looked the same. But I did get speed camera warnings that popped up. Is that all you get with Waze? I thought there would be a different map or something. Just wondering.
__________________
Ordered: 2020 X7 XDrive 40i Ametrin Metallic, Coffee Vernasca Leather, M SPORT, EXECUTIVE, DYNAMIC, ASSISTANCE PRO PKG, LUX SEATING, COLD WEATHER, PARK ASSIST, Ambient Air, Shadowline Trim,
Harman Kardon, NightVision, Trailer Hitch.
Production Completed: 01/30/2020. Picked up 2/11/2020
Appreciate 0
      03-16-2020, 08:50 AM   #3
mpop302
Private First Class
75
Rep
146
Posts

Drives: Bmw 7
Join Date: Feb 2019
Location: Las Vegas

iTrader: (0)

Unpair your phone then try again? It could be needing a software update
Appreciate 0
      03-16-2020, 09:59 AM   #4
LittleJoe
Captain
LittleJoe's Avatar
United_States
265
Rep
603
Posts

Drives: 2019 BMW X7 xDrive 50i
Join Date: Mar 2019
Location: Reading, PA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Paultattoo View Post
While you are answering about carplay... I used Waze for the first time yesterday. My mad didn't change. Everything looked the same. But I did get speed camera warnings that popped up. Is that all you get with Waze? I thought there would be a different map or something. Just wondering.
Did you mean to say your "map" didn't change?
Appreciate 0
      03-16-2020, 09:59 AM   #5
Wanderer73
Second Lieutenant
115
Rep
205
Posts

Drives: X7 M50i
Join Date: Oct 2019
Location: Colorado

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Paultattoo View Post
While you are answering about carplay... I used Waze for the first time yesterday. My mad didn't change. Everything looked the same. But I did get speed camera warnings that popped up. Is that all you get with Waze? I thought there would be a different map or something. Just wondering.
BTW little tip with Waze (and other CarPlay enabled apps). I prefer Apple/Google map's visual experience over Waze; however, I do like the police, construction, etc alerts. When you're going on a trip, load Waze and enter your destination and then load the same destination on Apple or Google maps (which will be in the foreground). As you drive, you'll get audible alerts from Waze from the background.
Appreciate 0
      03-16-2020, 11:25 AM   #6
Paultattoo
Paul Tattoo
Paultattoo's Avatar
United_States
70
Rep
277
Posts

Drives: 2020 BMW X7
Join Date: Nov 2019
Location: Chicago

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LittleJoe View Post
Quote:
Originally Posted by Paultattoo View Post
While you are answering about carplay... I used Waze for the first time yesterday. My mad didn't change. Everything looked the same. But I did get speed camera warnings that popped up. Is that all you get with Waze? I thought there would be a different map or something. Just wondering.
Did you mean to say your "map" didn't change?
Yes. Sorry I'm new to Waze and don't know what to expect. I only tried it once and already ten minutes away from my destination so it didn't really get a chance to do anything.
__________________
Ordered: 2020 X7 XDrive 40i Ametrin Metallic, Coffee Vernasca Leather, M SPORT, EXECUTIVE, DYNAMIC, ASSISTANCE PRO PKG, LUX SEATING, COLD WEATHER, PARK ASSIST, Ambient Air, Shadowline Trim,
Harman Kardon, NightVision, Trailer Hitch.
Production Completed: 01/30/2020. Picked up 2/11/2020
Appreciate 0
      03-16-2020, 12:58 PM   #7
toddwalton
First Lieutenant
toddwalton's Avatar
182
Rep
376
Posts

Drives: BMW X7
Join Date: Mar 2019
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by aas5 View Post
Guys, I need some help with the WiFi and Bluetooth set up. Before I initiated the car WiFi connection with AT&T, everything was working fine. My phone would connect to the car and I could go to the Mobile Phones screen and select to have either the BMW navigation or Waze through the Apple Car Play. No problems.

After I started the introductory WiFi plan and connected my car to the WiFi hotspot, things seem to be working differently. I can no longer activate Waze or other Apple Car Play functions on my screen. Whenever I select the Apple Car Play option in the phone menu, my phone connection disconnects, the voice commands are no longer available, and Waze doesn’t go on when I hit map or navigation as it used to.

I feel like I am missing something very simple but can’t figure it out. Thanks in advance.
Shot in the dark here, but if you are trying to connect your iPhone to the car's wi-fi instead of your own phone's wireless dataplan you can't do that. The iPhone needs to be connected to AT&T, Verizon, etc. to work CarPlay properly on the BMW. The wi-fi in the car is designed for your kids to stream YouTube on their iPad's on long trips.
Appreciate 0
      03-16-2020, 01:01 PM   #8
toddwalton
First Lieutenant
toddwalton's Avatar
182
Rep
376
Posts

Drives: BMW X7
Join Date: Mar 2019
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Paultattoo View Post
While you are answering about carplay... I used Waze for the first time yesterday. My mad didn't change. Everything looked the same. But I did get speed camera warnings that popped up. Is that all you get with Waze? I thought there would be a different map or something. Just wondering.
When you say "my map didn't change", what are you seeing? The BMW map? The Apple Map in CarPlay? You need to be in CarPlay mode and tap on the Waze icon to bring it to the foreground.

Also, there is a feature in CarPlay on the lower left of the screen that looks like a set of boxes or dots. Click that to bring up the icons for all the apps, tap Waze there.
Appreciate 0
      03-16-2020, 01:03 PM   #9
toddwalton
First Lieutenant
toddwalton's Avatar
182
Rep
376
Posts

Drives: BMW X7
Join Date: Mar 2019
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wanderer73 View Post
BTW little tip with Waze (and other CarPlay enabled apps). I prefer Apple/Google map's visual experience over Waze; however, I do like the police, construction, etc alerts. When you're going on a trip, load Waze and enter your destination and then load the same destination on Apple or Google maps (which will be in the foreground). As you drive, you'll get audible alerts from Waze from the background.
Actually, just put the destination you are navigating to in Google Maps.

Then just launch Waze (don't enter a destination).

And then just tap to bring Google Maps to the foreground.

Just running Waze in the background behind where you're navigating to is enough, it will give you audio alerts and a pop up alert atop the Google Maps screen.

Pro tip: You can do this even when you're not navigating anywhere. So long as Waze is in the background (or foreground for that matter) it will give you speed trap and obstruction alerts in the same manner. No destination required. I use it this way all the time. Google Maps always on my screen, Waze always running in the background, I get those handy police alerts.
Appreciate 0
      03-16-2020, 01:04 PM   #10
Wanderer73
Second Lieutenant
115
Rep
205
Posts

Drives: X7 M50i
Join Date: Oct 2019
Location: Colorado

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by toddwalton View Post
Quote:
Originally Posted by Wanderer73 View Post
BTW little tip with Waze (and other CarPlay enabled apps). I prefer Apple/Google map's visual experience over Waze; however, I do like the police, construction, etc alerts. When you're going on a trip, load Waze and enter your destination and then load the same destination on Apple or Google maps (which will be in the foreground). As you drive, you'll get audible alerts from Waze from the background.
Actually, just put the destination you are navigating to in Google Maps.

Then just launch Waze (don't enter a destination).

Just running Waze in the background behind where you're navigating to is enough, it will give you audio alerts and a pop up alert atop the Google Maps screen.

Pro tip: You can do this even when you're not navigating anywhere. So long as Waze is in the background (or foreground for that matter) it will give you speed trap and obstruction alerts in the same manner. No destination required. I use it this way all the time. Google Maps always on my screen, Waze always running in the background, I get those handy police alerts.
Nice! Good to know ... I've always put in a destination.
Appreciate 0
      03-16-2020, 01:09 PM   #11
toddwalton
First Lieutenant
toddwalton's Avatar
182
Rep
376
Posts

Drives: BMW X7
Join Date: Mar 2019
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wanderer73 View Post
Nice! Good to know ... I've always put in a destination.
Happy to help. Putting destinations into two maps running concurrently will give you a headache with both voice agents speaking at the same time.

Google foreground, Waze background, best of both worlds.

Google owns them both, by the way. Wish they would just enable the option for the new Google Maps police alertrs to work in CarPlay. They work when using the iPhone as a standalone nav.
Appreciate 0
      03-16-2020, 01:13 PM   #12
Wanderer73
Second Lieutenant
115
Rep
205
Posts

Drives: X7 M50i
Join Date: Oct 2019
Location: Colorado

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by toddwalton View Post
Quote:
Originally Posted by Wanderer73 View Post
Nice! Good to know ... I've always put in a destination.
Happy to help. Putting destinations into two maps running concurrently will give you a headache with both voice agents speaking at the same time.

Google foreground, Waze background, best of both worlds.

Google owns them both, by the way. Wish they would just enable the option for the new Google Maps police alertrs to work in CarPlay. They work when using the iPhone as a standalone nav.
Ditto. I've been wondering if they would integrate the best of both worlds.
Appreciate 0
      03-16-2020, 01:49 PM   #13
aas5
Captain
127
Rep
795
Posts

Drives: 2020 X7 M50
Join Date: Mar 2010
Location: NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mpop302 View Post
Unpair your phone then try again? It could be needing a software update
I've tried that a couple of times but it didn't make any difference. My phone stays connected no problem when I select the BMW connect option under Mobile Phones, and it disconnects when I select the Apple Car Play option.
__________________
2020 X7 M50 White Mineral with Ivory & Blue
Sold: 2017 X6M Long Beach Blue with Mugello Red, 2014 X6M Monte Carlo Blue with Mugello Red, 2011 X6 5.0 Black on Black, 2008 E350 4Matic Silver, 2006 Infiniti M45 Diamond Graphite
Appreciate 0
      03-16-2020, 02:10 PM   #14
Wanderer73
Second Lieutenant
115
Rep
205
Posts

Drives: X7 M50i
Join Date: Oct 2019
Location: Colorado

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by aas5 View Post
Quote:
Originally Posted by mpop302 View Post
Unpair your phone then try again? It could be needing a software update
I've tried that a couple of times but it didn't make any difference. My phone stays connected no problem when I select the BMW connect option under Mobile Phones, and it disconnects when I select the Apple Car Play option.
Boy that is super frustrating! Sounds like you're in the process of ruling out potential issues. Out of curiosity, have you 1) hard reset your iPhone lately 2) tried another iPhone to see if the same issue exists?
Appreciate 0
      03-16-2020, 06:56 PM   #15
aas5
Captain
127
Rep
795
Posts

Drives: 2020 X7 M50
Join Date: Mar 2010
Location: NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wanderer73 View Post
Boy that is super frustrating! Sounds like you're in the process of ruling out potential issues. Out of curiosity, have you 1) hard reset your iPhone lately 2) tried another iPhone to see if the same issue exists?
Let me try and I will report back.
__________________
2020 X7 M50 White Mineral with Ivory & Blue
Sold: 2017 X6M Long Beach Blue with Mugello Red, 2014 X6M Monte Carlo Blue with Mugello Red, 2011 X6 5.0 Black on Black, 2008 E350 4Matic Silver, 2006 Infiniti M45 Diamond Graphite
Appreciate 0
      03-22-2020, 01:18 AM   #16
Pluto01
New Member
2
Rep
6
Posts

Drives: BMW e46 M3 & x7
Join Date: Mar 2020
Location: Golden, CO

iTrader: (0)

If it helps, I'm now having the same issue - was working great. Now, I cannot get CarPlay to work at all. I'll keep trying all of the tricks to start back from zero and will report back if I learn anything.
Appreciate 0
      03-26-2020, 07:53 AM   #17
aas5
Captain
127
Rep
795
Posts

Drives: 2020 X7 M50
Join Date: Mar 2010
Location: NY

iTrader: (0)

Thanks. I haven't had a lot of time in my car in the last two weeks but will check as well this weekend.
__________________
2020 X7 M50 White Mineral with Ivory & Blue
Sold: 2017 X6M Long Beach Blue with Mugello Red, 2014 X6M Monte Carlo Blue with Mugello Red, 2011 X6 5.0 Black on Black, 2008 E350 4Matic Silver, 2006 Infiniti M45 Diamond Graphite
Appreciate 0
      03-26-2020, 08:12 AM   #18
LittleJoe
Captain
LittleJoe's Avatar
United_States
265
Rep
603
Posts

Drives: 2019 BMW X7 xDrive 50i
Join Date: Mar 2019
Location: Reading, PA

iTrader: (0)

On your iPhone:

1. Tap Settings > General > CarPlay
2. Under MY CAR, tap "BMW ?????"
3. Tap Forget This Car
4. In iDrive, repair your iPhone to use CarPlay
Appreciate 0
      03-26-2020, 11:53 AM   #19
Wanderer73
Second Lieutenant
115
Rep
205
Posts

Drives: X7 M50i
Join Date: Oct 2019
Location: Colorado

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LittleJoe View Post
On your iPhone:

1. Tap Settings > General > CarPlay
2. Under MY CAR, tap "BMW ?????"
3. Tap Forget This Car
4. In iDrive, repair your iPhone to use CarPlay
I'll have to give that a try. Everything was working nicely for me; each time I got in the car, it would connect to CarPlay. Last week I started seeing varying behavior: sometimes it would connect right away, other times a few minutes later while I was driving, and the majority of the time, I have to manually connect or restart my iPhone (then it connects right away).
Appreciate 0
      03-27-2020, 05:50 AM   #20
UKMS
First Lieutenant
UKMS's Avatar
United Arab Emirates
43
Rep
309
Posts

Drives: undecided :)
Join Date: May 2011
Location: Dubai

iTrader: (0)

on a different carplay topic ......

Has anyone managed to get any third party nav apps working in the carplay dashboard after the 13.4 update ?
Appreciate 0
      03-27-2020, 04:12 PM   #21
Wanderer73
Second Lieutenant
115
Rep
205
Posts

Drives: X7 M50i
Join Date: Oct 2019
Location: Colorado

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by UKMS View Post
on a different carplay topic ......

Has anyone managed to get any third party nav apps working in the carplay dashboard after the 13.4 update ?
Haven't tried yet. You?
Appreciate 0
      03-27-2020, 04:15 PM   #22
UKMS
First Lieutenant
UKMS's Avatar
United Arab Emirates
43
Rep
309
Posts

Drives: undecided :)
Join Date: May 2011
Location: Dubai

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wanderer73 View Post
Quote:
Originally Posted by UKMS View Post
on a different carplay topic ......

Has anyone managed to get any third party nav apps working in the carplay dashboard after the 13.4 update ?
Haven't tried yet. You?
I have tried Google and Waze and can't find anything in the settings to add them to the dashboard ...... just wondered if I was missing a setting ?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:47 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST